Įprasti vairuotojų pažymėjimai netrukus pasikeis iš esmės: ruošiamos naujovės kiekvienam

Lietuva ir kitos Europos Sąjungos (ES) šalys pradės testuoti skaitmeninius vairuotojo pažymėjimus.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė, kad pirmieji bandymai Lietuvoje turėtų prasidėti šių metų rudenį. Šį projektą Lietuvoje įgyvendina Informatikos ir ryšių departamentas, o testavimo rezultatai bus pateikti Europos Komisijai 2025 m..

Jei skaitmeninis pažymėjimas pasiteisins, vairuotojai ateityje galės atsisakyti fizinio dokumento, net keliaujant į kitas ES šalis.

Pirmieji testavimai nacionaliniu lygiu numatomi šių metų lapkritį ir gruodį, o tarpvalstybiniai testavimai prasidės kitų metų kovą.

Projektą „Potential“ kuruojanti Vilma Misiukonienė pabrėžė, kad ES valstybės narės yra įpareigotos sukurti sistemas, galinčias tarpusavyje sąveikauti, leidžiančias priimti kitų šalių piliečių duomenis. Tai yra pirmas žingsnis kuriant naują ES skaitmeninės tapatybės sistemą.

CityBee ir jos klientai bus pirmieji, kurie Lietuvoje išbandys šį skaitmeninį vairuotojo pažymėjimą, bendradarbiaujant su „Regitra“ ir VRM. Vairuotojai galės naudoti pažymėjimą savo telefone.

Tik 60 proc. Europos gyventojų gali skaitmeniniu būdu identifikuoti savo tapatybę, tačiau iki 2030 m. 80 proc. ES piliečių turės e. tapatybės priemones, kurios bus atpažįstamos visose ES šalyse.

Visos teisės saugomos ©2024 | Kopijuoti turinį be raštiško sutikimo griežtai draudžiama.

Spalvinimo paveiksliukai