Moliūgų ir paprikų derinys puikiai tinka skaniam ir universaliam padažui. Šio padažo gamyba nesudėtinga, o rezultatas gali būti naudojamas įvairiems patiekalams: nuo makaronų iki mėsos patiekalų ar sriubų.
Pagrindinis laikas skiriamas ingredientų paruošimui ir troškinimui, tačiau galutinis produktas tikrai verta pastangų.
INGREDIENTAI:
- 2,5 kg nuluptų ir be sėklų moliūgų (tinka sviestinis ar muskatinis moliūgas);
- 700 g nuvalytų svogūnų;
- 700 g nuvalytų paprikų;
- 400 g pomidorų tyrės;
- 200 ml 9% acto (arba 300 ml obuolių acto);
- 150 g cukraus;
- 4 skiltelės česnako;
- 2 šaukšteliai saldžiosios paprikos miltelių;
- 1 šaukštelis aitriosios paprikos miltelių (pagal skonį);
- 1 šaukštas džiovinto baziliko;
- 1 šaukštas džiovinto raudonėlio;
- 1 šaukštas druskos.
PARUOŠIMAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 valanda
Daržovių paruošimas: Nulupkite moliūgą, perpjaukite pusiau ir pašalinkite sėklas. Supjaustykite jį vidutinio dydžio kubeliais. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o paprikas – kubeliais. Paruoštas daržoves sudėkite į atskirus dubenis ir palikite 2 valandoms, kad išsiskirtų sultys.
Virkite daržoves: Po 2 valandų daržoves sudėkite į didelį puodą ir virkite apie 30 minučių, kol jos suminkštės. Svarbu nuolat maišyti, kad nesviltų.
Papildykite prieskoniais: Supilkite actą, suberkite cukrų, pridėkite pomidorų tyrę, saldžiosios ir aitriosios paprikos miltelius, džiovintą baziliką, raudonėlį ir druską. Viską gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol padažas pradės šilti. Tada virkite dar apie 20 minučių ant silpnos ugnies.
Pabaikite gaminti: Įspauskite česnako skilteles į puodą ir virkite dar 10 minučių. Po to padažą sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Dar kartą užkaitinkite iki užvirimo ir nuimkite nuo ugnies.
Supilstykite į stiklainius: Karštą padažą supilstykite į švarius, sterilizuotus stiklainius. Sandariai užsukite dangtelius ir apverskite stiklainius kakliukais žemyn. Uždenkite šiltu audiniu ir palikite lėtai atvėsti.
Laikymas: Atvėsusį padažą laikykite rūsyje, sandėliuke ar kitoje tamsioje vietoje, kur nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai.
PATARIMAI:
Išeiga: Iš šio recepto kiekio gausite apie 6 stiklainius padažo, kiekvieną po 370 ml.
Skonio reguliavimas: Jei norite aštresnio skonio, galite padidinti aitriosios paprikos kiekį arba pridėti kitų mėgstamų prieskonių.
Pomidorų tyrė: Naudokite šviežią arba konservuotą pomidorų tyrę, priklausomai nuo sezono ir turimų atsargų.
Šis padažas yra puikus būdas išsaugoti rudens gėrybes ir mėgautis jų skoniu visą žiemą. Skanaus!